fbpx

Kvadrat na Zlatiboru otišao i na 2.500 evra: Šta se promenilo na ovoj srpskoj planini za deset godina

Zlatibor je jedna od najpopularnijih planina u Srbiji. Nalazi se u opštini Čajetina i broji svega oko 2.000 stanovnika. Jedno je od najatraktivnijih i najposećenijih mesta u našoj zemlji, ali i definitivno jedno od najskupljih. Najam je skup, a ništa nije bolje ni sa cenom kvadrata.

Poslednjih par godina na Zlatiboru nove zgrade samo niču, ponuda je sve bogatija, a kada uporedimo sa periodom od pre deset godina, razlika u cenama je vrlo vidljiva. Kupovinu apartmana na ovom mestu mnogi smatraju dobrim ulaganjem u budućnost, jer se od iznajmljivanja dobro zarađuje. Prošle godine je na najatraktivnijim lokacijama u Srbiji prodato oko 1.500 apartmana, od čega je 900 bilo na Zlatiboru.

SATELIT LUX RESIDENCE & SPA

Na skoro svim zgradama koje se grade na Zlatiboru piše da su apartmanini na prodaju, a negde su i unapred prodati dok je zgrada još u izgradnji. Izbor je vrlo bogat za sve one koji se odluče na kupovinu nekretnine baš na ovom mestu, a novih ponuda ima sve više iz dana u dan.

Milić Đoković, procenitelj za nekretnine kaže da je nemoguće uporediti Zlatibor i cene nekretnina sada i pre deset godina.

– To je stvarno neuporedivo, cene su veće skoro 3 puta nego što je to bio slučaj 2013. godine. Mnogo sam više voleo tada Zlatibor nego sada. Ta planina je jednostavno doživela bum u poslednje 3 – 4 godine.

– Gradnja je eksplodirala, naročito u vreme korone, što je dosta i uticalo i na rast cena nekretnina. Mislim da je gradnja na Zlatiboru preforsina, i da je Zlatibor time možda dosta dobio, ali i dosta izgubio.

SATELIT LUX RESIDENCE & SPA

Cene na Zlatiboru skočile drastično i u poslednje tri godine

“Nakon pandemije, kroz potrebu građana stvoreno je veliko intersovanje za nepokretnostima van gradskih područja, sto je uticalo da tražnja za stanovima / apartmanima upravo na planinama pa tako i na na Zlatiboru poraste za fantastičnih 50 odsto, što je najviše uticalo na rast cena u prethodne 3 godine”, kaže za “Blic Biznis” Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnih portala na Nekretnine.rs.

Prema njenim rečima, investitori su prepoznali potrebe tržišta koje je doživelo ekspanziju u drugoj polovini 2020. i kroz izgradnju stambenih objekata sa raznovrsnim sadržajima, pružaju mogućnost kupovine stanova i apartmana na planinama.

Građani kupovinu nekretnina na planinama smatraju pametnim ulaganjem jer takvom kupovinom mogu da ostvare zaradu kroz izdavanje smestaja tokom cele godine.

“Domaće tržište raspolaže odličnom ponudom novoizgrađenih objekata na planinama i sve je stvar interesovanja kupaca u smislu koja planina zadovoljava njihove lične ili investicione potrebe. Kada je Zlatibor u pitanju na značajniji rast cena uticala je i izgradnja auto puta Miloš Veliki”, ističe naša sagovornica.

Ova planina iz godine u godinu beleži veliko interesovanje od strane potražnje i sigurno je da ce se taj trend nastaviti i u narednom periodu, dodaje ona.

Inače, prema trenutnoj ponudi oglašenih stanova i apartmana na sajtu Nekretnine.rs, cena kvadrata na Zlatiboru se kreće od 1.250 evra po metru kvadratnom do 2.500 evra, sve u zavisnosti od lokacije, blizine centra, infrastrukture kao i nivoa opremljenosti samih apartmana, ali i sadržaja koji objekat nudi.

U objektima koji u svom sastavu nude sadržaje poput bazena, spa centra, teretane, garažnih mesta, dečjih igraonica, cena kvadrata može da dostigne i cenu od preko 2.500 evra po metru kvadratnom.

Nove zgrade prodaju investitori, ali u relativno novim završenim zgradama i fizička lica prodaju apartmane. Kako smo se uverili na licu mesta, i oni manji stanovi od 30 do 50 kvadrata nalaze se bez problema, a oni su i najtraženiji.

U užem centru Zlatibora, na 5 minuta hoda od šetališne zone, u zgradi staroj tri godine, renoviran apartman, potpuno namešten i sa belom tehnikom i kaminom prodaje se za 2.000 po kvadratu. Za ozbiljne kupce cena može biti i niža, kaže on.

SATELIT LUX RESIDENCE & SPA

Nešto malo dalje, stan u izgradnji je 1.600 evra. A našli smo u zgradi pred i nekoliko od 1.800 do 2.000 evra + PDV, sa rokom zgradnje do aprila. Prosek za zaradu u novoj zgradi od zakupa je oko 400-500 evra. Van sezone bude svega 250 evra, u sezoni i do 700. Ukoliko se uzme u obzir cena kvadrata koja je ovde prošle godine bila i do 2.500 evra, i na ulaganje, to baš i nije sjajna zarada.

SATELIT LUX RESIDENCE & SPA

I ponuda u oglasima je vrlo bogata. Listajući zaključili smo da su cene šarenolike. Jedna od najjeftinij ponuda na koju smo naišli iznosila je 44.550 evra za stan od 33 metra kvadratna, dok je jedna od najskupljih iznosila čak i 300.000 evra za stan od 100 kvadrata. Izdvojili smo nekoliko ponuda.

Stan od 33 kvadrata na Zlatiboru oglašen je na prodaju za 49.000 evra. Cena po metru kvadratnom iznosi 1.531 evo. U oglasu je navedeno da je stan u samom centru Zlatibora. A od dodatne opremljenosti ima i podrum, prodaja je direktna i bez poslrednika.

Nešto veći stan od 37 metara kvdratnih na istoimenoj lokaciji oglašen je na prodaju po ceni 59.000 evra, cena po kvadratu iznosi 1.600 evra. Radi se o novogradnji, a zgrada poseduje lift i parking.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Izvor: Blic

04.10.2023. 06:20 – 13:02